Schoonheid in verlies

Als maker van juwelen vol verhalen vertrouwen mensen mij mooie en ontroerende verhalen toe over liefde, vriendschap en vaak ook over verdriet. Ik laat me inspireren door wat mij wordt toevertrouwd en vertaal deze verhalen in een tastbare herinnering om altijd dichtbij te dragen. Een juweel gevuld met herinneringen dat een houvast geeft en uitnodigt om over het verlies te praten of net niet. In sommige verhalen zie ik, naast het verdriet, ook schoonheid en de helende kracht van verbinding tussen mensen. Het zijn net die hoopvolle verhalen die mij bijblijven en mij als mens doen groeien. Af en toe mag ik die verhalen ook delen zodat ze kunnen verder leven. 

Ik vroeg de mensen achter de verhalen die mij de voorbije jaren door hun schoonheid hadden geraakt: ‘Mag jouw verhaal een deeltje van een boek over schoonheid in verlies worden en mag ik daarvoor bij jou op de koffie komen?’ Bijna allemaal zeiden ze ja. 

Ik had nog nooit een boek geschreven, maar vertrouwde erop het me wel zou lukken. Ik vroeg fotografe Joke Timmermans of ze met haar pure beeldtaal die gesprekken in beeld wilde brengen. Zonder na te denken over het grote engagement dat ze aanging, zei ze onmiddellijk ja. Ik had dit boek niet kunnen maken zonder haar. 

Lang nadenken over deze reusachtige vraag hoefde ik niet, want ik wist: dit wordt een bijzonder boek. En dat werd het ook. 

We hebben alle seizoenen gehad. Anderhalf jaar lang waren we op pad. ‘Ik pik je op om …’ was de enige informatie die Veronique me gaf. Ik wist niet waar we heen gingen of naar wie. Dat vond ik het fijnst. Als een onbeschreven blad in de auto stappen en me letterlijk en figuurlijk laten meevoeren. Tijdens de heenrit vertelde ze wat de band was met de mensen die we gingen interviewen, welk juweel ze had gemaakt, het verhaal in grote lijnen. 

Al die bezoeken staan niet alleen op mijn geheugenkaartjes, maar ook in mijn geheugen gegrift. Hoe kan het ook anders. De ontvangst was altijd hartelijk. Open armen. Een kus. Een knuffel. Een gedekte tafel, klaar voor verse appeltaart en een warm gesprek. Terwijl ik met zachte tred het gebeuren vastlegde, zat Veronique daar met een kop koffie in de hand, het hoofd schuin, knikkend, meelevend. Vragen stellen deed ze nauwelijks. De mensen vertelden en vertelden, want zij luisterde en luisterde. 

Joke

We reden inderdaad naar vele plekken in Vlaanderen. We namen een met liefde gebakken appeltaart mee, dronken koffie aan huiselijke tafels en luisterden naar alles wat mensen ons wilden vertellen over hun verlies. 

Het was een intense periode, want luisteren naar verhalen over rauwe pijn en groot gemis, dat komt binnen.

Toch wilden deze mensen graag hun verhaal vertellen. Om diegene die er niet meer is, levend te houden. Om nog eens uren over hem of haar te kunnen vertellen. Om troost aan iemand anders te geven. 

Om de verhalen te versterken ging ik ook in gesprek met bijzondere mensen die verlies voor iemand anders zachter maken. Experten in hun vak die elk op hun eigen manier aandacht geven aan verdriet. Ze gaven inzichten, deelden hun expertise en vertelden ook over hun eigen verlies.

Ik onthoud vooral uit deze gesprekken dat verdriet er gewoon mag zijn. In welke vorm dan ook.

In de podcast ‘Schoonheid in verlies’, gemaakt door Eva Droogmans, vertellen Joke en ik over de bijzondere weg die we aflegden om dit boek te maken.

Met dit boek willen we je schoonheid in kleine dingen laten zien. Je troost geven door de verhalen te vertellen zoals ze ons zijn verteld. Zonder oordeel, de dood oordeelt ook niet. We hopen rouw in al zijn vormen zichtbaar en bespreekbaar te maken en als het kan hier en daar ook een taboe te doorbreken.

We willen je laten zien dat aandacht geven aan iemand die het moeilijk heeft, echt verzacht. Net zoals iemand zijn verhaal laten doen voor de zoveelste keer, ook al is het al zoveel jaar geleden.

Dat gewoon er zijn al heel wat is.

In oktober stellen we met trots en ook wel met een beetje spanning het boek ‘Schoonheid in verlies’ aan je voor. Een boek met verbindende verhalen van mensen die iemand verloren hebben, stuk voor stuk uniek en rouwend op hun eigen manier. 

Een boek om troost te vinden in te vinden, ééntje om vast te pakken wanneer je ’t nodig hebt of met liefde cadeau te geven.  

Op zondag 19 november ben ik te gast bij Lieve van Plateau waar ik tijdens een 'Libreau' mag vertellen over Schoonheid in verlies. Ben je er ook graag bij, reserveer dan hier alvast je plekje. Graag tot dan!