To the moon and back

Toen Tom voor de eerste keer in Riva del Garda kwam, verloor hij er een stuk van zijn hart. Later nam hij er zijn mooiste meisje van de wereld mee naar toe en gaf haar de rest van zijn hart.

Hij vroeg me of ik een ring voor zijn bijzondere vraag wilde maken. Tom en ik dachten samen na over de juiste symboliek om in zijn verlovingsring te vertalen. Het werd een sobere ronde ring met een maansteen. De maansteen wordt in veel culturen geassocieerd met liefde. Geef je geliefde een maansteen op de dag van een volle maan en je wordt hartstochtelijk verliefd op elkaar voor de eeuwigheid … to the moon and back. 

In april gingen ze naar Riva. Trui niets vermoedend, Tom met zijn prachtige ring op zak, ik benieuwd naar hun moment. In primeur kreeg ik een ongelooflijk mooi en emotioneel berichtje vanuit Riva van de bruid to be. Ze was dolgelukkig! 

Om hun liefdesverhaal helemaal rond te maken mocht ik samen met hen ook hun trouwringen maken. Op een mooie dag in mei gaven ze mekaar, omringd door hun familie en vrienden, hun ja woord. In goede en kwade dagen. Ze wisten toen nog niet dat die kwade dagen er zouden komen. 

Drie jaar later werd er bij Trui borstkanker vastgesteld, de gevreesde ziekte waaraan ze haar mama veel te vroeg verloor. De behandeling was en is nog altijd zwaar. Tom moest haar bij belangrijke ingrepen afzetten aan de ziekenhuisdeur omdat hij door de Corona maatregelen niet mee binnen mocht. Een onmenselijke realiteit die we twee jaar als maatschappij toegelaten hebben. Ik maakte voor haar een armbandje met een maansteen en het handschrift van Tom, als geluksbrenger, om mee te nemen tijdens die moeilijke momenten. 

Ze verloor haar prachtige krullen, droeg een pruik en kreeg na een tijdje nieuwe, andere krullen. De behandeling heeft haar veranderd, van binnen en van buiten. Ze leert haar nieuwe ik kennen en aanvaarden, soms lukt dat, soms ook helemaal niet, een paar stappen vooruit maar ook weer achteruit. De ravage is groot, de pijn constant maar de liefde overwint. 

Ook haar papa leed, hij had het al eens meegemaakt toen hij zijn vrouw verloor. Dat zou toch niet met zijn dochter gebeuren. Totdat hij zelf Corona kreeg en Trui hem verloor. Ze knakte, het verlies van haar vake kon er niet meer bij maar het leven vraagt je niet of je het aankan. 

Ze houdt van bloemen, ze bloeien zoals ze zijn, op hun eigen tempo en eigen manier, ze geven haar energie en warmte en brengen haar rust. De roos is de bloem van de liefde en ze nam een roos uit haar tuin en tekende ze. Ik maakte voor haar een ring met haar roos, wat as van haar vake en de liefde van haar moeke voor ‘de roos’ van Ann Christy en de tekst van Toon Hermans ‘Liefhebben is meer dan lief hebben’. 

To the moon and back
To the moon and back
To the moon and back
To the moon and back
To the moon and back